Ode aan de teensok

We kennen en erkennen allemaal het nut van een goede pasvorm van de schoenen voor de voeten. Een voetdeskundige zal er vrijwel altijd iets over zeggen in zijn of haar spreekuur. Zeker wanneer er steunzolen ingezet worden is het goed te kijken welke schoenen er gedragen worden. Veel minder vaak wordt er gesproken over sokken. Terwijl het effect van juiste sokken best groot kan zijn. Ik wil in deze blog een pleidooi houden voor het gebruik van teensokken.

Waarom dragen we niet allemaal teensokken?

De voordelen van teensokken

Je kunt teensokken vergelijken met het verschil tussen wanten en vingerhandschoenen. Ze bieden een aantal voordelen; belangrijkste voordeel voor de tenen is het voorkomen van wrijfkrachten van huid op huid. Bij hardlopers is al langer bekend dat teensokken blaren kunnen voorkomen. Ook pijnlijke drukplekken kunnen voorkomen worden. Een ander prettig effect is de temperatuur regulatie door de sokken. Door de omsluiting van iedere teen door het materiaal van de sokken is het beter mogelijk om vocht en warmte af te voeren. De huid blijft hierdoor droger tijdens het lopen. Uiteraard speelt hier de inzet van het juiste materiaal een belangrijke rol (bijvoorbeeld wol).

Een wat minder bekend effect is de verbetering van de proprioceptie (het ontvangen en verwerken van prikkels); je hebt beter in de gaten wat je aan het doen bent met je voeten tijdens het gaan en staan. Het kan bijdragen aan een beter balans gevoel, zeker niet alleen voor sporters maar ook bij dagelijkse activiteiten. De hele enthousiaste gebruikers combineren het zelfs met 5 teen schoenen. Maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de teensokken ook bijzonder prettig zijn in gewone schoenen. Niet alleen nuttig, maar ook erg comfortabel.

Geen nadelen?

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Zeker wel; ze nemen iets meer ruimte in beslag, dus het vraagt een voldoende brede schoen. Verder kost het iets meer moeite om ze aan te trekken. Maar alles bij elkaar wegen de voordelen echt op tegen deze nadelen.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Eric Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth