De oudste schoenen

Het is voor ons heel normaal om schoenen, slippers of sandalen te dragen. De oudste schoenen die ooit zijn gevonden zijn sandalen. In Amerika zijn exemplaren gevonden van circa 10.000 jaar oud. Van de oude Grieken en Egyptenaren weten we dat ze sandalen droegen die waren gemaakt van palmbladeren, papyrus of een speciaal soort gras. Toch droeg lang niet iedereen in die tijd al sandalen. Denk maar aan de geschiedenis van de Olympische Spelen waarvan we weten dat de sporters alle sporten op blote voeten beoefenden. Het dragen van sandalen en laterschoenen werd wel steeds algemener en in onze huidige tijd is het ondenkbaar dat we minder dan drie paar schoenen hebben.

Blote voeten

Waar liepen we vóór de tijd van de sandalen op? Gewoon, op onze blote voeten. Regelmatig worden er ergens ter wereld prachtige voetafdrukken ontdekt. Zo zijn aan de Engelse kust voetafdrukken gevonden die naar schatting 800.00 jaar oud zijn. In Afrika, het continent van waaruit de mens zich heeft verspreid, zijn voetafdrukken gevonden van vele miljoenen jaren oud. Voordat we schoenen en sandalen droegen was het juist heel gewoon om op blote voeten te lopen. Dat is voor ons moeilijk voor te stellen.

Het lopen op blote voeten heeft veel voordelen

Op blote voeten lopen we op het strand of lekker op een grasveld in het park. Maar op blote voeten over straat, naar de winkel, naar het werk? Dat doen we liever niet. Ondanks de gevaren van glas, punaises en scherpe stenen, heeft het lopen op blote voeten veel voordelen. Zo loop je op een meer natuurlijke manier en heb je geen last van klemmende schoenen en wrijving in de schoen en alle mogelijke gevolgen daarvan.

Het is natuurlijk niet aan te raden om zomaar op blote voeten de stad in te gaan. We zijn er niet meer aan gewend om blootsvoets te lopen. Onze voetzolen zijn te kwetsbaar om zonder langdurige training veel te lopen. Maar er zijn sinds kort speciale blotevoetenpaden en -parken in Nederland waar je zorgeloos blootvoets kan lopen. Gewoon even lekker lopen op je blote voeten door de modder, het water en het gras. Heerlijk in de zomer. Geen blaren van slippers en sandalen, geen hete voeten maar lekker op je blote voeten!

Blote voeten in de schoen?

Liever niet op blote voeten maar wel met blote voeten in je schoenen? Doe een katoenen kousenvoetje om de steunzool heen, in plaats van om de voet. De schoenen gaan minder stinken, voelen minder plakkerig aan en het is hygiënischer want het sokje is uitwasbaar.

Speciale diabetessok

Mensen met diabetes hebben de belangrijke taak hun voeten vrij te houden van beschadigingen om zweren te voorkomen. Door een verminderd gevoel, als gevolg van neuropathie ontbreken waarschuwingssignalen. waardoor wondjes vaak pas te laat worden opgemerkt.

Er zijn sokken verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen met diabetes. Deze sokken hebben aan de binnenkant een dunne huidvriendelijke gellaag die de voet beschermen op de kwetsbare plaatsen. Doordat de gel direct op de huid zit, vermindert dit wrijving, afschuifkrachten en eeltvorming. De gel werkt dus als een tweede huid en helpt zo wondjes en dus ontstekingen te voorkomen. De therapiesok kan dus naast een goede verzorging van de voet een belangrijke rol spelen in preventie.

Een goede therapiesok voor diabetespatiënten kenmerkt zich, naast het laagje gel op specifieke locaties, ook door de wijze waarop de sok gebreid is. Het manchet van de sok mag niet te strak zitten, zodat de bloedcirculatie niet gehinderd wordt. De sok is zeer open geweven en sluit goed aan op de huid zonder dat de sok te strak zit. Uiteraard zitten er geen naden onder de voetzool en zijn de sokken gewoon in de machine te wassen. Therapiesokken zijn een uitstekende aanvulling op uw voetverzorging en dragen bij aan een goede bescherming van de voet.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Eric Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth