Een zeldzame aandoening kan ook voorkomen

Ze is tweeëntwintig en vol met ambitie. Ze hockeyt op een behoorlijk niveau, is net verhuisd naar de grote stad en werkt, net als veel studenten, in de horeca. “Niet zomaar een kroeg maar een sterrenrestaurant waar veel BN’ers komen!” Haar ogen twinkelen. “Ik ga advocaat worden en een hele goede…”

Een vage of diffuse pijn is moeilijk aan te wijzen

Als de podoloog haar vraagt aan te wijzen waar de pijn zit, vindt zij dat lastig. “Hier bij mijn grote teen en hier een beetje naar achteren” probeert ze de plaats aan te duiden. Hockeyen gaat nog wel maar na een avond werken is de pijn behoorlijk aanwezig. Bij normale dagelijkse bezigheden valt de pijn wel mee.

De podoloog onderzoekt de voet, doet verschillende functietesten en onderzoekt de voet ook met behulp van een echoapparaat. Omdat de echobeelden geen afwijkingen laten zien besluit de podoloog de huisarts om een röntgenfoto te vragen.

Meloreostose

Als een paar dagen later de uitslag van de röntgenfoto er is brengt deze geen goed nieuws: Meloreostose. Een uiterst zeldzame aandoening die de diffuse pijnklachten veroorzaakt. Hoe zeldzaam een ziekte ook is, hij kán voorkomen…

Röntgenfoto van meloreostose
De röntgenfoto van de jonge vrouw laat meloreostose zien

Wat is meloreostose?

Meloreostose is een zeer zeldzame bindweefselaandoening en wordt gekenmerkt door een scleroserende botdysplasie. Dat wil zeggen dat er verdichting van het bot optreedt alsmede vormafwijkingen. Meestal beperkt tot één zijde van het lichaam. De aandoening komt het meest voor in de pijpbeenderen van de ledenmaten maar kunnen ook de voet betreffen zoals in dit geval.

Diagnose van meloreostose

De ziekte wordt vaak gediagnosticeerd voor de leeftijd van 20, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Patiënten kunnen variëren van asymptomatisch (geen klachten) tot en met pijn, stijfheid, gewrichtscontracturen (afwijkende stand van een gewricht).

Symptomen van meloreostose

Meestal zijn de eerste verschijnselen pijn (van dof tot scherp en indringend), stijfheid en beperking van de gewrichtsbeweging. Pijn is aanwezig in bijna alle gevallen en verergert gewoonlijk door activiteit, maar is zelden constant. Omdat de aandoening zo zeldzaam is wordt hij nog wel een gemist.

Behandeling van meloreostose

Er is helaas geen behandeling voor meloreostose. Het doel van de behandeling is de pijn te verlichten, misvorming te corrigeren en de beweging van de getroffen botdelen te herstellen. Soms in het uiterste geval moet er chirurgisch worden ingegrepen.

Omdat de aandoening zeer zeldzaam is (en zeker in de voet) besloot de podoloog een manueeltherapeut bij de behandeling te betrekken. Qua zooltherapie werd gekozen voor een goede ondersteuning van het voetgewelf en een extra goede afwikkelvoorziening zodat de voet werd ontzien. Ook is het advies gegeven om de belasting te verminderen. Dat hield in dit geval in om zittend werk te zoeken.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman