Belangrijk voor het herstel van hielpijn

In mijn praktijk stellen cliënten met hielpijn regelmatig de vraag welke schoenen zij het beste kunnen dragen. Deze mensen hebben last van een ontstoken peesplaat, wat in het dagelijks taalgebruik vaak ‘hielspoor’ genoemd wordt. Dit is een goede en belangrijke vraag, omdat de juiste schoen een grote bijdrage levert aan het herstel van deze hielpijn.

Verkeerde schoenkeuze

Mensen met hielpijn zijn geneigd om te gaan lopen op schoenen met een heel zachte en soepele loopzool. Daarnaast kiezen ze vaak voor erg platte schoenen, waarbij de hiel op hetzelfde niveau staat als de voorvoet. Het risico van het dragen van dit soort schoenen is echter dat de klachten in stand gehouden worden of zelfs verergeren.

Functie van de peesplaat

Onder de voet bevindt zich een peesplaat. De functie van deze peesplaat is het in stand houden van de voetboog en het afwikkelen van de voet. Tijdens het lopen gebruiken we deze peesplaat intensief. Vooral tijdens de afzet, bij het buigen van de tenen, komt de peesplaat onder spanning te staan. De juiste schoen houdt rekening met deze functie van de peesplaat.

De juiste schoen

Bij hielpijn in het allereerst aan te raden om een schoen te dragen die hielheffing heeft. Dit is een schoen waarbij de hiel tussen de 1.5cm - 3cm hoger staat dan de voorvoet. Dit zorgt voor ontspanning van de peesplaat.

Verder is het aan te raden om een schoen te kiezen die een rondlopende stijve loopzool heeft. Een rondlopende loopzool is een zool waarvan de neus iets van de grond staat. Als er op de neus gedrukt wordt, rolt de schoen naar voren. Daarnaast is het beste als deze ronde loopzool stijf is. Een loopzool is stijf als deze niet met 1 vinger dubbel te vouwen is.

Tot slot adviseer ik om bij de aanschaf van een schoen te kijken of deze een uitneembaar voetbed heeft. Voor hielpijn wordt namelijk regelmatig een inlay op maat vervaardigd.

Ga op zoek naar een schoenwinkel met kwaliteitsschoenen. Laat u goed informeren en let op bovenstaande eigenschappen. Als de schoen dan ook nog lekker zit, dan weet u dat u de juiste schoen kiest. Een mooi voorbeeld van een schoen die beantwoordt aan bovenstaande eigenschappen is een wandelschoen.

Gevonden?

Als u de juiste schoen heeft gevonden, is het van belang dat deze zo veel mogelijk gedragen wordt: buitenshuis én in huis. Het is belangrijk dat dit minimaal 3 maanden vol wordt gehouden. Zo kan de schoen een bijdrage leveren aan het herstel van de hielpijn.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marjolein Schenkels. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth