Bipartiete sesambeentje

Elf jaar is ze, een atletiek talentje. Haar voorbeeld: Dafne Schippers. De podoloog valt bijna van zijn stoel als hij hoort hoe vaak ze traint. ‘Dat moet wel als je olympisch kampioen wilt worden’ zegt ze zonder te knipperen met haar ogen. Het is duidelijk: een topsporter.

Hier doet het pijn en ze wijst onder haar voet in de buurt van haar grote teen. ‘Vooral bij langere afstanden…’

Rond de plaats waar het pijn doet zijn er meerdere structuren, gewrichten en botjes die de pijn kunnen veroorzaken. Vooral bij sporters kan in de voorvoet gemakkelijk een blessure ontstaan.

Na onderzoek (o.a. met de echo) is de boosdoener al snel gevonden. Een van sesambeentjes onder het grote teen gewricht veroorzaakt de pijn.

De sesambeentjes, de kleinste botjes in de voet

De sesambeentjes (ossa sesamoidea) zijn kleine botjes in de vorm van sesamzaadjes (maar vaak wel groter). De beentjes onder het gewricht van de grote teen zijn vrij bekend. Maar ze komen echter ook voor in andere delen van het lichaam. Het meest bekende sesambeentje is de knieschijf of patella. We beperken ons nu even tot de sesambeentjes onder het gewricht van de grote teen.

Sesambeentjes kenmerken zich doordat zij zich in het verloop van pezen bevinden. Met andere woorden, zij maken deel uit van de pees als benige uitsteeksels. De sesambeentjes in de voet hebben een aantal functies:

 • Beschermen en begeleiden van de pees van de buiger van de grote teen (flexor hallucis longus)
 • Vergroten van het grondvlak en geven daarmee dus stabiliteit
 • Verzorgen een betere afwikkeling van de grote teen (hefboom)

Zo’n klein beentje met zulke belangrijke functies, wanneer daar iets fout gaat kan dat pijnlijke gevolgen hebben.

Het snelle meisje en het kleine botje

Bipartiet of tweedelig sesambeentje

Een sesambeentje kan ook afwijken van de mooie ronde vorm. Zo kan het voorkomen dat een sesambeentje uit twee helften bestaat en zodoende pijn veroorzaakt. Deze afwijkende vorm kan verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak kan zijn een breuk ten gevolge van een zogenaamd trauma. Vaak na een val of zelfs overbelasting zoals bij intensief trainen.

Het snelle meisje en het kleine botje

Een sesambeentje kan ook aangeboren uit twee helften bestaan, men spreekt dan van een bipartiet of tweedelig sesambeentje.

Het snelle meisje en het kleine botje

Deze ‘congenitale bipartite os sesamoïdeus’ kan bij sportende kinderen tot klachten leiden. Omdat de sesambeentjes nog niet volgroeid zijn ontstaat juist bij kinderen en adolescenten bij belasting pijn.

Goed om te weten dat deze pijn ten gevolge van bipartie self-limiting is, dat wil zeggen dat boven een bepaalde leeftijd de klachten verdwijnen. Dit geldt uiteraard niet voor een breuk in een sesambeentje ten gevolge van een trauma.

Onderscheid tussen gebroken sesambeentje en een aangeboren bipartiet sesambeentje.

De podoloog kan het onderscheid vaak op de echo zien maar een belangrijk kenmerk is dat een aangeboren bipartiet sesambeentje bijna altijd (in 90% van de gevallen) in beide voeten (bilateraal) voorkomt.

Behandeling

Niet-operatief

De behandeling voor een pijnlijk sesambeentje, door breuk of aangeboren tweeledigheid, bestaat eruit dat het betreffende sesambeentje drukvrij wordt gelegd.

In het geval van deze jonge atlete koos de podoloog ervoor beide zijden te ontlasten.

Doormiddel van een steunzool kan vrij nauwkeurig op de plaats van het sesambeentje een zachter materiaal worden aangebracht. Zo wordt de druk op het sesambeentje verminderd en zal deze sneller herstellen.

Operatief

Slechts in uitzonderlijke gevallen is een operatieve behandeling noodzakelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een operatieve behandelingen van pijnlijke sesambeentjes.

Het snelle meisje en het kleine botje

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw