Kniepijn bij sportende jongens en vooral meiden

Als de damp en mist van de ochtendstond zijn opgetrokken en de benjamins en de E’tjes naar binnen zijn, dan ontvouwt er zich op vaderlandse (hockey)velden een kleurig schouwspel op kniehoogte. Wanneer de B en C teams (tussen de 14 en 17 jaar) de velden opkomen, verbaast de podoloog zich telkens weer over de kleurig getapte knieën van de (voornamelijk) meidenteams. Was het eerst nog blauw en roze, tegenwoordig ziet men van camouflagekleuren tot panterprints.

Gekleurde knieën op de nederlandse sportvelden

Je zou haast denken dat het een mode-gadget is. Helaas schuilt daarin een wellicht kern van waarheid. “Placebo-tape” bromt een coach. Maar is dat wel zo?

Kniepijn bij sportende pubers: een serieus probleem

Pijn in en rondom het kniegewricht komt veel voor bij de sportende jeugd. Bij meiden meer dan bij jongens maar allen zo rond de 14-15-16 jaar. De pijn wordt voornamelijk gevoeld in de knie achter de knieschijf. Belasting door sporten doet pijn maar ook traplopen en zelfs fietsen. Veel jonge sporters belanden bij de fysiotherapeut maar vaak wordt er niet verder gekomen dan de diagnose: Patellofemoraal Pijnsyndroom (PFPS). Een containerbegrip vaak zonder duidelijk therapiebeleid. Na wat oefeningen zoals bv. core stability of rekken en strekken, grijpt men naar de (daar is-tie): fysiotape. Soms gaat het zover dat de ouders of de sporter zelf tape kopen en blijven door tapen zonder te weten wat zij exact doen.

Een serieus probleem vraagt om een serieuze aanpak

Het is jammer dat veel therapie verzandt in een ‘stukje tapen’. Juist nu er zoveel meer bekend is geworden over PFPS door recentelijk onderzoek. Zo werd onder meer ontdekt dat de varus stand van de voorvoet en overmatig supineren van de voet de boosdoener kunnen zijn bij de ontwikkeling van patellafemoraal klachten. 1,2,3

Door de samenwerking van podoloog en fysiotherapeut kan er een goed resultaat worden bereikt. De podoloog kan ondersteunend zijn in de correctie van de voorvoet. De fysiotherapeut kan op zijn gebied zijn bijdrage leveren met therapie, deze moet dan wel verder gaan dan kinesiotape met –al dan niet- een leuk printje. In Hoorn werk ik samen met Nathan Ruppert, fysiotherapeut en bewegingsagoog. 4 Nathan maakt de sporters bewust van hun pijn, wat het veroorzaakt en wat ze kunnen doen om minder pijn te ervaren. Hij leert hen ook bepaalde oefeningen en gebruikt een tape-techniek die de therapie ondersteunt.

Omdat de voorvoet varus in veel gevallen mede boosdoener is van de patella-klachten kan ik als podoloog deze stand corrigeren met een steunzool. Omdat PFPS bij veel pubers en adolescenten ‘self limiting’ is (dwz dat de klachten na verloop van tijd verdwijnen, meestal na de groei), kunnen in veel gevallen de steunzolen ook weer uit de schoenen. Deze samenwerking met Nathan Ruppert heeft een waardevolle wisselwerking en vergroot het inzicht in deze ‘lastige’ aandoening.

Last van knieklachten?

Heeft uw sportende kind last van knieklachten? Neem de klachten serieus, het gaat niet over met ‘een paar dagjes rust’.

  • Zorg in ieder geval voor goede sportschoenen, dit is de basis.
  • Let op de intensiteit, zes dagen trainen is wellicht iets te veel voor iemand van 15 jaar.
  • Zoek een fysiotherapeut met ervaring op het gebied van patellofemoraal pijnsyndroom.
  • Informeer of de fysiotherapeut ervaring heeft in samenwerking met een podoloog of podotherapeut.

Vind een praktijk

Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

(1) Saxena A, Haddad J. The effect of foot orthoses on patellofemoral pain syndrome. JAPMA 93(4):264-271, 2003.
(2) Witvrouw E, Werner S, Mikkelsen C, Van Tiggelen D, Vanden Berghe L, Cerulli G. Clinical classification of patellofemoral pain syndrome: guidelines for non-operative treatment. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2005;13:122-30.
(3) MUNUERA, Pedro V.; MAZOTERAS-PARDO, Rocio. Benefits of custom-made foot orthoses in treating patellofemoral pain. Prosthetics and orthotics international, 2011, 35.4: 342-349.
(4) Nathan Ruppert is werkzaam als Fysiotherapeut bij Instituut D&C/NRFT in Hoorn.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last