Praktijkvoorbeeld van Podozorg Hoorn-Centrum

“Maarten? Dat is een tophockeyer, pap. Die gast is een kast. Supergoed, net als Mink van de Weerden”. Ik moest even nadenken… een kast..?

Maarten is inderdaad een goedgebouwde atleet, superfit en behoorlijk breed. Iets wat kennelijk in Instagram-taal ‘een kast’ heet. “Ziet u”, zei Maarten op mijn spreekuur. “Ik heb last van mijn enkel”, wijzend naar zijn achillespees. “Volgens de fysiotherapeut is de achillespees gezond en niet verdikt. Ook de aanhechting is goed. Eigenlijk konden ze niets vinden.”

Maarten vertelt dat hij voornamelijk tijdens het sporten last heeft maar vooral de dag erna is zijn enkel pijnlijk en stijf. Ook heeft hij soms ’s nachts pijn.

De boosdoener is snel gevonden: overbelasting

Maarten legt uit dat hij de laatste weken langere afstanden is gaan hardlopen en om nog meer conditie op te bouwen vier á vijf keer per week shuttle runs traint. Vaak nog na de training met zijn team. Naast het hockeyen rijdt Maarten vaak nog twee keer per week paard. Kast of niet… Maarten heeft zijn enkel overbelast en heeft een slijmbeursontsteking in zijn hiel net achter de achillespees.

Een retrocalcaneaire bursitis

Tussen de achillespees en het hielbeen zit een klein zakje (ook wel slijmbeurs of bursa genoemd) gevuld met vloeistof. Deze zorgt er voor dat de pees soepel over het bot glijdt. We hebben er vele in ons lichaam. Onder slechte omstandigheden (vaak overbelasting) gaan ze ontsteken. Dit heet een bursitis.

Een kast met hielpijn

De achillespees zelf is vaak nog gezond en ook de aanhechting hoeft niet te zijn aangedaan. Er is een eenvoudige test (de zogenaamde squeeze-test) om een slijmbeursontsteking in de hiel vast te stellen. Knijp met duim en wijsvinger net boven het hielbeen in de achillespees. Dit voelt bij een bursitis pijnlijk aan. In dit geval maakt de podoloog een echo en de bursitis is goed te zien.

Een kast met hielpijn
Op de echo is de bursitis goed te zien

Behandeling van een retrocalcaneaire bursitis

De volgende behandelingen kunnen Maartens klachten verhelpen:

  • Neem de klachten serieus, het gaat niet over met ‘een paar daagjes rust’.
  • Zorg in ieder geval voor goede sportschoenen, dit is de basis.
  • De fysiotherapeut kan met u excentrische oefeningen doen voor de achillespees.
  • De podoloog maakt voor u steunzooltjes met een hakverhoging en eventueel een correctie van de hielstand.
  • Neem rust, verminder de trainingsintensiteit!

In de meeste gevallen is dit voldoende. Wanneer dit echter niet helpt en de bursitis dreigt chronisch te worden, kan de arts de voet in het gips zetten of een corticosteroïden injectie geven. Als een niet-operatieve behandeling niet helpt, kan met een operatie de ontstoken slijmbeurs weggehaald worden.

Vind een praktijk

Heeft u last van retrocalcaneaire bursitis? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorger bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last