Wat is het?

Opeens voel je het.. een nare pijn in de voorvoet. Net naast het gewricht van de grote teen. Het komt en het gaat. Je kunt er zelf in de nacht last van hebben dat het je uit de slaap houdt. Maar ook tijdens belasten kan het pijnlijk zijn. Wordt de pijn erger dan kan de voet ook opzwellen.

Het is mogelijk de Ziekte van Freiberg. Dat is een aandoening aan het 2e middenvoetskopje. Het wordt stijf en dik en voelt onplezierig aan bij het belasten.

Bij wie komt het voor?

Het komt meestal bij jong volwassenen voor en met name bij meisjes in de leeftijd van ongeveer 14 jaar. Het bot kan wat platter en breder worden waardoor het minder soepel beweegt. Je kan er wat mank van gaan lopen omdat het zeer doet bij belasting.

Het komt ook wel voor bij wat oudere mensen. Maar met name jong volwassenen en jonge sporters zijn de grootste groep.

Herkennen

De echo en de röntgenfoto kunnen uitsluitsel geven of het inderdaad de Ziekte van Freiberg is. De röntgenfoto kan het beste de verschillende stadia in het verloop weergeven. Raadpleeg dus altijd uw huisarts bij deze klachten.

De natuurlijke ontwikkeling van een Freiberg

Ziekte van Freiberg
Op deze foto was het patiënt 9 jaar. Ze had wel al wat pijnklachten, maar op de röntgenfoto waren nog geen afwijkingen te zien.
Ziekte van Freiberg
Op deze foto is patiënte inmiddels 10 jaar, en is het kopje van het aangedane middenvoetbeentje inmiddels wat onregelmatig geworden.
Ziekte van Freiberg
Deze foto laat de situatie zien toen de patiënt 19 jaar was, inmiddels is de vorm van het gewricht fors veranderd.

Op deze foto was het patiënt 9 jaar. Ze had wel al wat pijnklachten, maar op de röntgenfoto waren nog geen afwijkingen te zien. Op deze foto is patiënte inmiddels 10 jaar, en is het kopje van het aangedane middenvoetbeentje inmiddels wat onregelmatig geworden. Deze foto laat de situatie zien toen de patiënt 19 jaar was, inmiddels is de vorm van het gewricht fors veranderd.

Behandeling

Niet-operatief

De podologen en podotherapeuten van Podozorg zijn in de staat de klachten te verlichten en te adviseren in de keuze van sport. Schoenen kunnen aangepast worden en steunzolen en siliconen ortheses de pijn verlichten.

Operatief

In de meeste gevallen van de ziekte van Freiberg vervormt het kopje van het betrokken middenvoetsbeentje. Dan is een operatie vaak noodzakelijk om de pijnklachten te verbeteren. De ziekte kent vijf stadia. Afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt, wordt een operatietechniek uitgekozen.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Neem dan contact op met uw podoloog of podotherapeut. Klik op de onderstaande knop voor een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jasja van Veen. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek