Waarom is het belangrijk en hoe pas je het toe?
Je brengt het grootste deel van je dag door op het werk. Of je nu op een kantoor werkt, in de bouw, in de zorg of in de horeca. Je voeten hebben het vaak zwaar te verduren. Regelmatig horen de registerpodologen en podotherapeuten van Podozorg verhalen van mensen die last hebben van hun voeten door het werk. Dit kan leiden tot pijn, ongemak en zelfs tot langdurige klachten. Gelukkig kun je veel doen om dit te voorkomen. In dit blogartikel bespreken we waarom preventieve voetzorg op de werkvloer zo belangrijk is en wat je kunt doen om je voeten gezond te houden.
Het belang van preventieve voetzorg
Voorkomen van klachten
Eén van de belangrijkste redenen voor preventieve voetzorg is om klachten te voorkomen. Als je dag in dag uit op harde vloeren loopt, of als je langdurig moet staan of lopen, kan dat leiden tot pijnlijke en vermoeide voeten. Het gevolg kan zijn dat je klachten als hielspoor, peesontstekingen of zelfs stressfracturen ontwikkelt. Preventie kan deze klachten voorkomen.
Verhogen van de productiviteit
Wanneer werknemers last hebben van hun voeten heeft dat invloed op hun prestaties. Ze zijn minder productief, maken meer fouten en zijn sneller afgeleid. Dit kan leiden tot een lagere productiviteit en hogere kosten voor het bedrijf. Door preventie kunnen werknemers comfortabeler werken en zijn ze productiever.
Verlagen van het ziekteverzuim
Wanneer werknemers last hebben van hun voeten kan dat leiden tot verzuim. Pijnlijke voeten kunnen het lastiger maken om te werken, de werkdag vol te maken en kan zelf leiden tot langdurig ziekteverzuim. Wanneer werknemers comfortabel en gezond kunnen werken door preventieve voetzorg wordt de kans op ziekteverzuim verkleind.
Verhogen van de veiligheid
Goede grip en stevig staan is op veel werkplekken enorm belangrijk. Als een werknemer last heeft van de voeten kan dat de veiligheid op de werkvloer in gevaar brengen. Met preventie kan veiliger gewerkt worden en wordt de kans op ongelukken verkleind.
Hoe je preventieve voetzorg kunt toepassen
We geven je graag een aantal tips voor preventieve voetzorg. Klik op één van de onderstaande links om direct meer te lezen over het onderwerp:
Toepassingen van preventieve voetzorg
Kies de juiste schoenen
Wanneer je veel moet staan of lopen op je werk is het belangrijk om schoenen te dragen die voldoende ondersteuning bieden en die goed passen. Het kiezen van een schoen die past bij de werkzaamheden en de ondergrond. Dit kan helpen om overbelasting te voorkomen.
Ga naar de pedicure
Heb je last van eelt, likdoorns, kloven of ingroeiende nagels laat je voeten dan behandelen door een (medisch)pedicure. Door je voeten regelmatig te laten verzorgen kan je makkelijk eventuele klachten helpen voorkomen.
Gebruik van steunzolen
Steunzolen ontlasten en ondersteunen je voeten. Zorgen ervoor dat je voeten beter functioneren en dragen bij aan een betere lichaamshouding. Draag je werkschoenen draag dan altijd gecertificeerde werksteunzolen. Vraag bij een registerpodoloog van Podozorg naar de mogelijkheden.
Neem pauzes
Het is belangrijk om regelmatig te pauzeren wanneer je langdurig moet staan of lopen op je werk. Door af en toe te zitten en je voeten omhoog te doen, kun je de druk op je voeten verminderen en de bloedsomloop verbeteren. Dit helpt om vermoeidheid en pijn te verminderen.
Bespreek het met je werkgever
Tot slot is het belangrijk om het onderwerp preventieve voetzorg te bespreken met je werkgever. Deze kan dan mogelijk actie ondernemen om de werkomgeving te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van matten op harde vloeren of het aanbieden van werkschoenen.
Conclusie
Preventieve voetzorg op de werkvloer is van groot belang op om klachten te voorkomen en zo de productiviteit te verhogen, ziekteverzuim te verlagen en de veiligheid op de werkvloer te vergroten. Je creëert hiermee een gezonde werkomgeving waarin werknemers veilig en comfortabel kunnen werken.
Vind een praktijk
Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.
Bronnen
De onderstaande bronnen zijn gebruikt bij het schrijven van dit artikel:
- Richtlijn: Preventie voetklachten bij werken op harde vloeren (NVAB, 2014)
- Leidraad: Preventie van voetklachten in de gezondheidszorg (ErgoPlatform, 2019)
- Praktijkrichtlijn: Fysieke belasting in de zorg (Stichting Arbo Flexbranche, 2014)
- Arbocatalogus Timmerindustrie: Fysieke belasting (Stichting Arbouw, 2015)