Hallux rigidus, oftewel de stijve grote teen

De vertaling vanuit het latijn is hallux (grote teen) rigidus (stijf) en spreekt voor zich. In mijn praktijk kom ik het regelmatig tegen: de stijve grote teen. Wanneer er bij het lopen nauwelijks beweging mogelijk is in het MTP-I gewricht wat de verbinding vormt tussen de grote teen (eerste phalange) en het eerste middenvoetsbeen (eerste metatarsale) ontstaat er een probleem. Bij inspectie van de voet is er meestal een verdikking zichtbaar aan de bovenzijde van het gewricht. Deze verdikking ontstaat doordat er kleine beschadigingen aan het kraakbeen van dit gewricht zijn ontstaan wat calcificatie tot gevolg geeft. Deze kleine botuitstulpingen (osteofytvorming) maken dat het gewricht niet meer soepel kan bewegen en pijnlijk wordt.

Bewegen wordt pijnlijk

Om probleemloos te kunnen lopen is het o.a. van belang dat de gewrichten van de voet op een juiste manier kunnen bewegen. Denk aan een kraan die niet goed meer kan draaien door kalkvorming. Door de kalk gaat hij stroef of helemaal niet meer open. Dit geldt ook voor de mobiliteit van een (teen)gewricht. Dit alles heeft invloed op onze manier van lopen ook het gangbeeld genoemd.

Het gangbeeld kort uitgelegd

Het gangbeeld van de mens bestaat uit verschillende fasen. In het kort zijn dit de landingsfase, steunfase en afzet fase. Bij een normale landingsfase raakt de hiel de grond waarna het lichaamsgewicht zich steeds verder verdeelt over de dragende voet door de voorwaartse beweging van het lichaam. Wanneer de andere voet los is gekomen van de grond rust uiteindelijk het volledige gewicht op deze dragende voet (de steunfase). Op het moment dat de los gekomen voet weer hielcontact maakt begint de afzetfase voor de dragende voet. Hier wordt het probleem van een Hallux rigidus duidelijk zichtbaar. Tijdens de afzetfase maakt de voet gebruik van het windas mechanisme. Als dit mechanisme niet goed kan werken heeft dit belangrijke gevolgen voor het de manier van lopen en de energie die dit kost.

Het windas mechanisme

Wanneer de tenen zich strekken zal de peesplaat onder de voet aangespannen worden. Door deze spanning wordt als het ware het optillen van de hiel in gang gezet en een stabiele afzetpositie gecreëerd. In de afzetfase verplaatst het lichaamsgewicht zich steeds meer naar de voorvoet met uiteindelijk de grote teen als een soort springplank naar de fase dat de voet weer los van de grond komt. Deze spanningsopbouw is alleen mogelijk wanneer het windasmechanisme goed werkt.

De bovenste foto laat een normale voet zien met de teen op de grond, en de onderste foto laat een normaal windas mechanisme zien. Bij het normale windas mechanisme wordt de voet iets korter en hoger wanneer de teen omhoog buigt.
Bron: voetenenkelklacht.nl

Wat gebeurt er als de grote teen niet meer kan buigen?

Het niet meer goed kunnen buigen van de grote teen zorgt ervoor dat er geen spanning opgebouwd kan worden in de peesplaat. Deze spanning is nodig voor een stabiele afzet en een door dit windas mechanisme gecreëerde springplank effect. Het lopen zal moeizamer gaan en meer energie kosten als bij een goed werkende spanningsopbouw. Dit is overigens niet het enige probleem, ook pijn in het gewricht tijdens het lopen kan goed lopen belemmeren.

Pijn bij belasting van de grote teen

Doordat er kleine botuitsteeksels zijn gevormd is er geen soepele beweging meer mogelijk in het gewricht. Bovendien kunnen deze osteofyten pijn veroorzaken bij beweging. De scherpe uitsteeksels zullen de weke delen rondom het gewricht beschadigen en irriteren. Om deze pijn te voorkomen zal men anders gaan lopen (antalgisch looppatroon) wat weer tot andere klachten kan leiden.

De rol van schoenen en steunzolen bij het voorkomen van klachten

Het gewricht is gebaat bij zoveel mogelijk rust, bewegen doet immers pijn. In dit geval zijn schoenen met een stevige zool die niet kan buigen de beste keuze. Soepele zolen kunnen buigen en zullen het teengewricht daarom extra belasten. Nog beter is de schoen met een stevige zool waarbij de neus al enigszins naar boven staat. Hier is de afwikkeling (de afrollende beweging van de voet) als het ware al ingebouwd. In combinatie met een speciale op de stijve grote teen gerichte steunzool is de probleemoplossing optimaal. Mocht zelfs dit nog niet afdoende zijn, dan is er nog de mogelijkheid van een extra voorziening aan de schoen, de afwikkelbalk. Deze wordt aangebracht door een speciaal hiervoor opgeleide schoenmaker.

Vind een praktijk

Een stijve grote teen kan behoorlijk wat klachten veroorzaken. Met goede voor dit probleem geschikte schoenen in combinatie met een steunzool kunnen veel van deze klachten voorkomen worden. Om te bepalen wat in uw geval het beste is, bezoek dan één van de bij Podozorg aangesloten (register) podologen en podotherapeuten. Wij zoeken voor u naar de beste oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek